Yumurta ve Yaşam

Tüm memeli canlılarda, yavrular anne rahminde oksijen ve tüm hayati ihtiyaçlarını göbek bağından karşılayarak büyürler.

Günlük hayatımızda en çok karşılaştığımız Tavuk gibi diğer tüm yumurtlama ile üreyen canlılarda durum nasıl oluyor?

Oksijen gibi temel yaşam fonksiyonlarını nasıl karşılıyorlar?

Oksijen tüketiminden sonra çıkan karbondioksit fazlalığı nasıl oluşmuyor?

Yumurtanın içerisinde Hava Kesesi mevcuttur. Fakat bu civcivin oksijen ihtiyacını karşılayacak miktarda değildir.


Ayrıca oksijen tüketiminden oluşan karbondioksitin atılması gerekmektedir. Oluşan bu sisteme difüzyon denir.

Yumurta kabuğunun yüzeyince binlerce küçük gözenek bulunur. Yaklaşık 60gr bir tavuk yumurtasında difüzyon gerçekleşmesine olanak sağlayan yaklaşık 10.000 gözenek vardır.


Civcivin gelişimi sırasında hava kesesi içindeki oksijen tüketilir ve oksijenin yerini karbondioksit alır. Yumurta kabuğundaki binlerce gözenekten difüzyon yolu ile karbondioksit atılırken, oksijen alımı gerçekleşir. Üstelik bu gözenekler sadece hava için değil, su ihtiyacının karşılanmasında da kullanılır.

Böylece civciv yumurtanın içinde hayatta kalır. Yumurtlayarak üreyen diğer bütün türler için geçerlidir. (Deve kuşu gibi bazı büyük yumurtalı türlerde difüzyonun etkisi azalır.) Civciv yumurtadan çıkana kadar difüzyon devam eder.

Civciv büyümeye başladıkça yumurta içerisinde hava miktarı da azalmaya başlar. 2.haftasında başını hava boşluğu olan yöne doğru çevirir. 20.gününde gelişimi tamamlamış olan civcivin oksijen alımı zorlaşır ve hava kanalını deler.

Civciv son gününü buradaki oksijenle ihtiyacını karşılar. 21.günün sonunda hava kanalındaki oksijende tükenir. Oksijensiz kalan civciv çırpınma hareketiyle yumurtayı çatlatır ve boğulma hissi yaşayan civciv gaga hamlesiyle yumurtasını kırar. Ölüm hissini yaşayan canlı, doğumu ile dünyadaki yeni yaşama başlamış olur.


  • 2021-09-16